Sunday, March 16, 2008

Munajat Mu Didengari Tuhan!

Munajat Mu Didengari Tuhan! Mar 15, '08 4:22 AM
by asrul for everyone
http://manchuping.multiply.com/journal/item/32/Munajat_Mu_Didengari_TuhanMalam itu bukan seperti malam-malam biasa. Juga bukan seperti mana di tempat-tempat dan kawasan-kawasan lain di bumi Malaysia ini. Selalunya kawasan-kawasan seperti itulah berlakunya pelbagai acara gilang gemilang. Acara yang menyaksikan dan memanggil kemarahan dan kemurkaan tuhan. oh, sungguh berbeza sekali orang tua yang sentiasa tunduk dan sujud pada ilahi itu. Semakin beliau terkenal, semakin beliau merendahkan diri pada sang pencipta. Semakin beliau berkuasa, semakin takut beliau untuk mensia-siakan amanah yang telah diberikan.
orang tua itu tahu, amanah bukannya satu anugerah. tetapi amanah merupakan tanggungjawab orang tua itu untuk memikulnya. dia mengetahui bahwa di akhir hayatnya, kuasa yang ada padanya akan menjadi penyelamat atau menghumban dan mengheretnya ke lembah neraka jahannam.

"Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh," (33:72)

Kesekian rakyat jelata di himpun pada malam itu. Orang tua itu sayu merintih, merayu agar bumi yang tercinta ini akan tetap jua terpacak syariat tertinggi yang perlu di tegakkan dan di bangunkan semula. itulah misi dan visi seorang MUKMIN.


Malam itu, di stadium itu menjadi saksi kedengaran lembut suara si tua itu merayu dan merintih dalam munajatnya pada tuhan seru sekelian alam.

"Wahai Tuhan Kami, berilah kami perasaan takut kepadamu yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadamua yang menyampaikan kami ke syurgamu, dan berilah dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia."


"Wahai tuhan kami berilah kami kenikmatan pendengaran, penglihatan dan kekuatan tubuh badan selama hidup kami dan jadikanlah dia mewarisi kami dan berilah pembalasan kepada orang yang menzalimi kami. Dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami.Dan janganlah engkau jadikan bencana bagi kami dalam ugama kami dan janganlah jadikan keduniaan sebesar-besar cita-citanya dami dan tidak sampai batasan ilmu kami. Dan janganlah Engkau biarkan orang yang tidak menaruh kasihan balas terhadap kami, dapat menguasai ke atas kami."

"Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungna dengan nur kesucian engkau dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal engkau, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik." "Wahai tuhan kami, engkaulah penolong kami, maka kepada engkau kami mohon pertolongna. Wahai tuhan kami, engkaulah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada engkaulah kami pohon selamat. Wahai tuhan bagilah kelemahan dan kehinaan yang mana segala tengkuk pembesar dunia."

"Dan tunduk kepadanya segala urusan dan kebesaran raja-raja Firaun, selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksamu, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat. Tiada tuhan bagi kami melainkan engkau demi kebesaran wajah engkau dan kemuliaan kesucian engkau, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba engkau, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari engkau wahai tuhan yang maha pemurah."

"Wahai Tuhan sama ada engkau lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana kamu lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan kamu menundukkan mereka seperti seperti kamu tundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun kamu lipat balik rancnagan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri , dan kamu hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi, Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhluknya, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungna dan kemuliaan, sesungguhnya Engkau berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu."

"Ya Allah Tuhan kami, limpahkanlah rahmat ke atas junjungna kami Nabi Muhammad S.A.W yang dengannya dapat emngubati hati dan menjadikan penawar, menyihatkan badan yang menyembuhkannya, menjadi cahaya bagi pandangan mata dan menyinarkannnya dan limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada keluarga dan para sahabat baginda sekalian.""berFIKIR,meRENUNG, dan meNAFSIR"
0 comments:

Template by:
Free Blog Templates