Sunday, July 5, 2009

"Peluang kedua"


2nd chance atau peluang kedua?? ramai orang senantiasa mencari peluang kedua untuk membetulkan keadaan akibat kesalahan kesalahan yang lalu. dan tidak kurang juga ramai orang yang mengharap dapat memutarkan jam dan waktu ke waktu lampau semata-mata ingin mengubah sesuatu perbuatan. sebahagian besar dari golongan ini akan sentiasa dalam keadaan berduka cita kerana mereka ingin mengubah sesuatu yang telah ditakdir oleh Allah untuk mereka.

mereka sentiasa berfikir "andai aku berbuat demikian.... @ kalaulah aku buat begini...." dengan harapan sesuatu yang telah terjadi berubah mengikut apa yang mereka ingini. sebagai manusia yang lemah dan sering tewas oleh bisikan syaitan, saya juga sering menghadapi keadaan ini, dan kadang kala membuatkan kita terlupa bahawa "Manusia merancang, Allah Merancang dan sebaik2 perancangan adalah perancangan ALLAH".

dan apabila kita sentiasa berfikir untuk mendapatkan peluang yang kedua ini akan membuatkan kita terlupa bahawa sesungguhnya dalam kita berduka cita dengan kesalahan lalu, sesungguhnya kita menggengam satu peluang terbesar yang dikurniakan oleh ALLAH yang Maha Pemurah, iaitu peluang "sebuah kehidupan", sedangkan beratus-ratus @ beribu-ribu @ berjuta-juta menangis dan berdukacita kerana tidak diberikan peluang untuk mereka bangun dari mati mereka untuk mendapatkan semula peluang kehidupan ini walau hanya untuk seketika.

mereka di kubur menangis dan berdukacita kerana tidak mendapat peluang kehidupan walaupun seketika, sedangkan kita di sini menangis dan berduka cita sedangkan kita menggengam satu peluang kehidupan yang berjuta orang inginkan, alangkah ruginya kita kerana menangis dan berduka cita sedangkan kita masih mampu untuk berbuat kebaikan dari mereka yang ditamatkan perkhidmatan. kadangkala kita lebih suka berada dalam kesedihan yang sementara dari mengelak kesedihan selama-lamanya di SANA.

jadi walau apa jua yang telah kita lakukan, walau sebesar mana pun kesalahan kita, walau sebesar mana pun dosa kita itu adalah sebuah sejarah, kehidupan sekarang adalah peluang yang nyata untuk kita, peluang sebenar yang ada dalam genggaman kita, peluang yang harus kita guna untuk kebaikan kita di akhirat sana, peluang yang harus kita guna untuk mencari keredhaan dari TUAN Empunya. yang berlalu adalah satu sejarah yang tak mungkin kita ubah, yang akan datang adalah perkara yang maya dan belum pasti akan wujudnya dan yang ada sekarang adalah sebuah "masa" yang tidal mampu dinilai untuk kita guna.

renung-renungkanlah....

0 comments:

Template by:
Free Blog Templates