Thursday, February 28, 2008

PRU-12: Barisan Pembangkang, Barisan Profesional

APABILA penamaan calon pada 24 Febuary 2008 lepas di umumkan, kita dikejutkan dengan barisan yang mewakili pembangkang terdiri daripada barisan golongan-golongan yang berkaliber dan profeional-profesional dari negara kita. Jika suatu masa dulu parti politik seperti PAS hanya menghantar calon-calon dari kalangan tokoh-tokoh agama dan ustaz-ustaz dari kampung-kampung, tidak untuk pilihanraya kali ke -12 ini. Mungkin kematangan PAS sudah membuatkan mereka tidak lagi tertumpu kepada tokoh-tokoh agama yang mungkin gagal untuk mendapatkan sumbangan dari kaum Cina dan India.


PAS kini lebih matang dengan meletakkan kepelbagaian tokoh profesional dalam calon pilihanraya ke-12 ini, seperti tokoh ugama yang tidak asing lagi dengan masyarakat umat Islam di Malaysia, iaitu Dato' Dr. Haron Din, MB Kelantan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat, dan pemimpin tertinggi PAS sendiri Ustas Hadi Awang. Mereka merupakan antara calon ulama yang dibawakan oleh PAS. Tidak kurang juga dengan calon-calon profesional dan intelektual seperti Dr Syed Azman Syed Nawawi, Dr Dzulkifli Ahmad, Dr Hatta Ramli, Ir Haji Khalid Samad, Ir Fakhrurrazi Nawawi, Ir Amirudin Hamzah, Dato’ Dr Hasan Ali, peguam Hanipa Mydin, Haji Taulan Rasul, Taqiyuddin Hassan, Dr Shafie Abu Bakar, Dr Mariah Mahmud, Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali dan puluhan lagi doktor dan peguam serta ahli ekonomi dan jurutera.


Tetapi bukan calon-calon ini yang menjadi persoalannya, persoalannya mengapakah golongan profesional yang bijak pandai ini menentang kerajaan? adakah terdapat sesuatu yang agak ganjil dengan kerajaan pada masa kini? ini lah persoalan yang perlu kita sama-sama jawab dalam pilihanraya ke-12 ini . Cuba kita renung-renungkan sejenak, mengapa golongan ini menentang kerajaan, kalau di lihat dari pandangan kasar, karajaan ini merupakan kerajaan yang agak baik dengan slogan Islam Hadhari yg dibawakan oleh Pak Lah, adalah berbeza dengan apa yang cuba PAS bawa, iaitu perundangan berdasarkan Islam iaitu hukum hudud Qisas dan sebagainya. Tetapi mengapa mereka tidak yakin akan Islam Hadhari yang dibawakan oleh Pak Lah?


Mari bersama kita huraikan persoalan ini, dari sudut peningkatan jenayah, pelbagai jenyah yang berlaku kini seperti kes jenanyah adik Nurin, kes culik adik Sarlinie yang belum selesai, rasuah dan kehilangan wang negara jelas menunjukkan Islam Hadhari bukan penyelesaian dalam menyelesaikan masalah ini, bahkan selepas peristiwa adik Nurin yang menggemparkan negara kita dan masih pun belum hilang hausnya, timbul pula dengan kes culikan adik Sarlinie yang masih belum pun ditemui, jelas menunjukkan bahawa sistem cegah jenayah dan Islam Hadhari yang konon nya mementingkan pembangunan rohani ini gagal memainkan peranannya dalam meningkatkan rohani si penculik dan penjenayah-penjenyah jurjana ini.

Jadi, apakah jalan penyelesaiannya??? Mungkin inilah salah satu faktor yang membangkitkan semangat para-para cerdik pandai ini untuk menentang kerajaan yang ada kini, mungkin mereka mula yakin bahawa perundangan cara Islam seperti hudud akan menyelesaikan masalah ini. Mari kita lihat apa kata cerdik pandai Barisan Nasional dalam satu majlis mengenai hukum hudud ini iaitu Dr. Mashitah "mengapa kita nak potong tangan orang-orang mencuri, mereka oran susah, orang-orang ini apabila kita taburkan kebaikan kepada mereka, mereka akan sedar dan jadi baik" menurut kata nya. Persoalannya kini, apa jenis kebaikan yang patut kita beri kepada penjenayah adik Nurin??? bagaimana pula wang negara yang disalah guna oleh orang-orang atasan iaitu orang senang dan bukan kalangan mereka yang fakir dan miskin. Adakah patut kita buat amal, dan gadaikan segala harta negara kepada orang-orang atasan ini dengan harapan yang mereka akan menjadi baik???

sama-samalah kita jawab segala PERSOALAN ini.......

0 comments:

Template by:
Free Blog Templates