Tuesday, May 12, 2009

mp3 forum nikah tunai

Doa Istikharah


- klik di gambar untuk besarkan -

forum nikah tunai - YB Senator Mumtaz Mohd Nawi & Ustaz Hasrizal (saifulIslam)

pengembaraan baru


hari ni adalah hari yang terakhir saya bersama-sama dua sahabat dari rumah saya, kerana mereka telah pun menamatkan pengajian ijazah mereka, setelah hampir 5 tahun mengembara bersama-sama mencari ilmu bermula dari diploma yang sama di UiTM Perak dan Allah meletakkan kami dalam haluan ilmu yang berbeza untuk progam ijazah di UiTM shah alam, tapi masih di satu rumah yang sama. susah senang dalam perjalanan menjadi memori yang banyak mengajar saya tenting erti sebuah kehidupan. sama juga seperti sahabat2 yang lain walaupun tidak di rumah yang sama tapi masih dalam pengembaraan yang sama.

InsyaAllah mereka akan memulakan satu lagi episod pengembaraan iaitu pengembaraan di alam pekerjaaan dimana pengembaraan ini pasti menjanjikan sesuatu yang lebih mengujikan mereka sebagai hamba di muka bumi Allah ini. pengenmbaraan yang mana akan mendugakan mereka tentang amanah, kejujuran dan ketaatan sebagai seorang pekerja dan seorang hamba Allah, andai mereka berjaya dalam dugaan ini pasti mereka akan di muliakan di hari pembalasan sana dan andai mereka gagal dalam pasti akan di hina kelak di sana.

harapanku terhadap sahabat2ku dan semua saudara seagama yang di dalam pengembaraan ini supaya sentiasa berjuang mencari keredhaan Allah dalam pengembaraan ini, tapi andai rebah jangan pernah berhenti untuk bangun kembali, andai berjaya jangan pernah melupakan terhadap TUAN EMPUNYA yang memberikan kejayaan tersebut, semoga Allah merahmati pengembaraan mereka selepas ini.

siri mp3 ustaz shamsuri

What will be your excuse for missing your salat?

ustaz shamsuri - ibadah huru-hara

Siri mp3 Motivasi Dr. Fadzilah Kamsah - Menangani Stress

 1. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 1
 2. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 2
 3. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 3
 4. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 4
 5. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 5
 6. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 6
 7. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 7
 8. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 8
 9. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 9
 10. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 10
 11. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 11
 12. Dr. Fadzilah Kamsah - menangani stress 12

Thursday, May 7, 2009

ujian dan kejayaan


pagi ni aku bersama sahabat-sahabat aku pergi menonton perlawanan bola sepak di kedai mamak, antara chelsea vs barcalona. dan keputusan dari perlawanan ini ialah chelsea kalah dengan jaringan pada minit-minit akhir perlawanan, dan ramailah penyokong chelsea yang berduka cita dengan keputusan perlawanan tersebut. semasa dalam perjalanan balik, ramai lah yang menyebut pelawanan tersebut berat sebelah dan menyebelahi chelsea. ada yang berbunyi chelsea bermain dengan baik tapi di kalahkan oleh pengadil dan banyak lagi.

tapi apa yang aku ingin huraikan di sini bukan lah mengenai bola sepak yang menyebabkan orang ramai berduka cita ini, tapi apa yang boleh kita ambil dari perlawanan bola sepak ini ialah tentang kehidupan kita. seperti perlawanan bola sepak inilah kehidupan kita, lumrah kalah dan menang dalam kehidupan, kadang kala kita berusaha dan kita dapat apa yang kita hajati, dan kadang kala kita berusaha sekuat-kuatnya, tapi kita gagal dapat apa yang kita hajati. ini kerana ada kuasa yang menentukan segala sesuatu, kuasa yang berhak atas segala sesuatu.

kadang kala TUAN EMPUNYA mudahkan perjalanan hidup kita dengan penuh kejayaan dan kesukaan, tapi ada masa yang TUAN EMPUNYA uji kita dengan penuh kegagalan dan penuh dengan kedukacitaan walaupun kita di pihak yang benar walaupun kita di pihak yang kuat dan walaupun kita di pihak yang berusaha, maka di sinilah titik permulaan kita, andai kita berduka cita dan kecewa dengan dengan perjalanan dan kehidupan kita maka jatuh lah di kalangan orang yang yang semakin jauh dari TUAN EMPUNYA, tapi andai kita redha dan bersabar dengan kegagalan demi kegagalan, dan tunduk pada TUAN EMPUNYA maka kita orang yang akan mendapat rahmat dari NYA di hari pembalasan kelak, kerana kegaglan kita telah digantikan dengan kejayaan di sana.

dan sesungguhnya ALLAH itu MAHA ADIL walaupun kita tidak diadili di dunia, tapi kita pasti di adili di akhirat sana.....

Ustaz Muhammad Aidil Azwal Zainuddin -(Riyadhus Solihin) - muraqabah 1

Ustaz Muhammad Aidil Azwal Zainuddin -(Riyadhus Solihin) - muraqabah 2

Ustaz Muhammad Aidil Azwal Zainuddin -(Riyadhus Solihin) - muraqabah 3
Monday, May 4, 2009

Ustaz Dr Saufi Bin Man

mendefinasikan erti kejayaan


tahun ini adalah tahun yang sering mendugakan aku dalam mengenal erti sebuah kejayaan, memandang umurku yang yang kian menuju ke asal aku risau akan aku makin jauh dalam mendefinasikan erti sebuah kejayaan, ini kerana aku sering di kelilingngi dengan tempat dan keadaan yang mendefinasikan sebuah kejayaan dengan kejayaan yang sementara atau lebih kepada kejayaan yang menuju kemurkaan dari Pemilik Yang Empunya. tapi dalam sedikit kelalaian, Pemilik Empunya memberi sedikit ingatan untuk kembali mendefinasikan erti kejayaan ini.

Perkara ini berlaku apabila aku berhadapan dengan seorang hamba Allah yang berputus asa terhadap kehidupan akibat gagal dalam mencari kejayaan duniawi. hamba Allah ini datang dan menceritakan kedukaannya dalam kehidupan akibat gagal dalam pelajaran, tercicir dari mencari kemuliaan dan gagal dalam hidupan duniawi. Aku secara sengaja atau tidak mula mendefinasikan erti sebuah kejayaan kepada hamba Allah ini walaupun pada amalinya aku masih gagal meletakkan erti kejayaan ini dalam panduan hidup aku.

aku bermula dengan menceritakan bahawa kita hanya hamba Allah yang mencari kehidupan kekal di sana, kejayaan di dunia hanya sementara, tetapi kejayaan di akhirat adalah yang kekal selama-lamanya. Biarlah kita gagal di dunia tapi jangan kita gagal di akhirat, biarlah kita di pandang hina di dunia tapi jangan kita di pandang hina di sana, biarlah kita dipandang hina oleh segala manusia di dunia tapi jangan kita di pandang hina oleh TUAN EMPUNYA. ini yang aku cuba ceritakan ketika berdepan dengan hamba Allah ini, aku cuba nyatakan walaupun diri ini masih berdepan dalam mengenal erti ini.

berdetik hati yang lemah ini, aku masih gagal meletakkan erti kejayaan sebenar ini dalam diri aku, aku masih jauh dalam definasi ini, aku sering gagal dengan definasi ini. Ini berlaku kerana aku juga dalam perjalanan mencari kejayaan di dunia dan kadang kala aku menepikan erti kejayaan yang nyata di sana. kita kini sedang mengembara menuju kehidupan nyata, kadang kala kita mempunyai jalan yang lurus yang mana jalan menuju ke destinasi adalah jalan yang mempunyai kejayaan akhirat dan kejayaan duniawi, tapi kadang kala kita juga berdepan antara dua simpang yang kita perlu memilih satu simpang antara dua simpang. simpang kejayaan dunia susah akhirat atau simpang kejayaan akhirat susah di dunia.

apa yang merunsingkan adalah jika aku lemah, andai aku ditakdirkan berdepan dengan simpang ini.....

Sunday, May 3, 2009

Ustaz Dr Saufi Bin Man - curang terhadap agama Allah


Template by:
Free Blog Templates